Hidro Jetin matkassa Latvian pelloilla

Saimme pari vuotta sitten kutsun Hidro Jet salaojien huuhtelujärjestelmän valmistajalta tulla tutustumaan heidän toimintaansa Latviaan. Tuumasta toimeen ja lentomatka alkakoon. Aurinkoisena toukokuun päivänä laskeuduimme Riian lentokentälle mistä matka jatkui majapaikkaamme tutulta tuntuvia maisemia ihaillen.

Tervetuliaisaamiaisella isäntämme Baltic Investin toimitusjohtaja Aldis toivotti koko porukan tervetulleeksi ja saimme mainion tilaisuuden tutustua muihin jälleenmyyjiin sekä valmistajan henkilökuntaan. Leppoisan aamiaisen jälkeen vaatteiden vaihto, kumpparit jalkaan ja kohti viljelyksiä missä näkisimme koneen tositoimissa.

Latviassa ja lähialueilla salaojien toimimattomuuden suurimpana ongelmana ovat vanhat keraamiset putket, jotka tukkeutuvat helposti ruostepitoisen maa-aineksen takia. Tämän takia suurin osa viljelijöistä on vihdoin ja viimein siirtymässä muoviputkiin mahdollisuuksien sallimissa rajoissa. Hidro-Jetillä on kova kysyntä Keski-Euroopassa ja koneita myydäänkin 60 kappaleen vuositahtia pelkästään Latvian alueella.


Salaojakartat ovat myös ”katoava luonnonvara” Latvian seudulla, joten lähes jokaisen koneen mukana myydään Keski-Euroopassa jäljitin, joka paikantaa salaojan tukkeutumiskohdan ja näyttää myös huuhteluletkun sijainnin syvyyden noin sentin tarkkuudella. Paikannin ottaa signaalin Hidro-Jetin huuhteluletkusta missä jäljityslanka kulkee koko letkun pituudelta, eikä paikannettavana ole pelkkä letkun pää. Meillä täällä Suomessa pellot ovat yleensä tuttuja ja hyvin kartoitettuja, joten paikannuslaitteen tarve ei ole onneksi niin akuutti. Urakointipuolella jäljitin ja huuhtelujärjestelmän kauko-ohjaus ovat sen sijaan erittäin tärkeä osa toiminnan tehostamisessa ja ajan säästössä. Testissä käyttämämme malli oli vielä manuaalikäyttöinen. Nykyään konetta saa myös kauko-ohjauksella, mikä helpottaa koneen käyttöä yhden miehen voimin. Mikäli sattuisi niin ikävästi, että kauko-ohjain jostain syystä ei olisi toiminnassa, konetta voidaan aina silti käyttää myös koneen kyljessä sijaitsevilla hydrauliohjaimilla.