Hidro Jetin matkassa Latvian pelloilla

Saimme pari vuotta sitten kutsun Hidro Jet salaojien huuhtelujärjestelmän valmistajalta tulla tutustumaan heidän toimintaansa Latviaan. Tuumasta toimeen ja lentomatka alkakoon. Aurinkoisena toukokuun päivänä laskeuduimme Riian lentokentälle mistä matka jatkui majapaikkaamme tutulta tuntuvia maisemia ihaillen.

Tervetuliaisaamiaisella isäntämme Baltic Investin toimitusjohtaja Aldis toivotti koko porukan tervetulleeksi ja saimme mainion tilaisuuden tutustua muihin jälleenmyyjiin sekä valmistajan henkilökuntaan. Leppoisan aamiaisen jälkeen vaatteiden vaihto, kumpparit jalkaan ja kohti viljelyksiä missä näkisimme koneen tositoimissa.

Latviassa ja lähialueilla salaojien toimimattomuuden suurimpana ongelmana ovat vanhat keraamiset putket, jotka tukkeutuvat helposti ruostepitoisen maa-aineksen takia. Tämän takia suurin osa viljelijöistä on vihdoin ja viimein siirtymässä muoviputkiin mahdollisuuksien sallimissa rajoissa. Hidro-Jetillä on kova kysyntä Keski-Euroopassa ja koneita myydäänkin 60 kappaleen vuositahtia pelkästään Latvian alueella.


Salaojakartat ovat myös ”katoava luonnonvara” Latvian seudulla, joten lähes jokaisen koneen mukana myydään Keski-Euroopassa jäljitin, joka paikantaa salaojan tukkeutumiskohdan ja näyttää myös huuhteluletkun sijainnin syvyyden noin sentin tarkkuudella. Paikannin ottaa signaalin Hidro-Jetin huuhteluletkusta missä jäljityslanka kulkee koko letkun pituudelta, eikä paikannettavana ole pelkkä letkun pää. Meillä täällä Suomessa pellot ovat yleensä tuttuja ja hyvin kartoitettuja, joten paikannuslaitteen tarve ei ole onneksi niin akuutti. Urakointipuolella jäljitin ja huuhtelujärjestelmän kauko-ohjaus ovat sen sijaan erittäin tärkeä osa toiminnan tehostamisessa ja ajan säästössä. Testissä käyttämämme malli oli vielä manuaalikäyttöinen. Nykyään konetta saa myös kauko-ohjauksella, mikä helpottaa koneen käyttöä yhden miehen voimin. Mikäli sattuisi niin ikävästi, että kauko-ohjain jostain syystä ei olisi toiminnassa, konetta voidaan aina silti käyttää myös koneen kyljessä sijaitsevilla hydrauliohjaimilla.


Oli mahtava kokemus nähdä Hidro-Jet tositoimissa ja järjestelmä saikin todella positiivista palautetta tehokkuudestaan, sekä huuhteluletkua ohjaavan ja syöttävän puomin toiminnasta. Jopa 7 metrinen mekaanisesti jatkettava työstöpuomi liikkuu hydraulisesti sekä vertikaalisessa että horisontaalisessa suunnassa, mikä helpottaa huuhteluprosessia alusta loppuun. Koneeseen on saatavissa myös ohuempi huuhteluputki, joka soveltuu erittäin tukkeutuneiden putkien esihuuhteluun, kiinteistönhoitopuolelle sekä kaivojen huuhteluun.


Hidro-Jetiin on suunniteltu mukava määrä huuhtelupäitä maaperän ja putken mukaan valittavaksi, sekä ohjureita helpottamaan huuhtelupään kulkua putkessa ja puhdistamaan letkua juuristosta. Itse huuhtelulaitteen syötössä on toiminto, jolla putken työntäminen salaojaan keskeytyy automaattisesti, mikäli putki ei etene normaalisti. Automaatti vetää putkea takaisin jonkin matkaa ja yrittää syöttää putkea uudelleen. Mikäli putken eteneminen ei ala yrityksistä huolimatta syöttö pysähtyy kokonaan. Tällöin on syytä kaivaa kohta auki ja kurkistaa mikä on etenemättömyyden syy.

 Tehokkaan päivän saldona oli paljon tietoa, uusia kontakteja, tutustuminen Latvian maaperään ruohonjuuritasolla, vaikuttavat tulokset huuhtelujärjestelmästä sekä punaiseksi palanut niska. Sen verran pitkään pellolla viihdyttiin mielenkiintoisen asian parissa Latvian helteessä.  

Nykyään Hidro-Jet koneita löytyy myös Suomen pelloilta tositoimissa ja toimivuus on todistettu huipuksi kotimaisissakin olosuhteissa. 



Palveleva.

Palveleva 100 % suomalainen perheyritys.

Reilu.

Aina reilut ja tingityt hinnat näkyvissä verkkokaupassa.
 

Turvallinen.

Asioit turvallisesti verkkokaupassa ja tavoitat meidät myös puhelimitse.

Joustava.

Edulliset kuljetukset haluamaasi osoitteeseen kaikkialle Suomessa!

Liity maatalouskoneet.fi verkkoedunsaajaksi

maatalouskoneet.fi © 2024
Loading...